CJG Noordenveld / Actueel / Week van de mediawijsheid, Mediaopvoeding hoe ga jij daarmee om?

Week van de mediawijsheid, Mediaopvoeding hoe ga jij daarmee om?

Gepubliceerd op: 23 november 2015

Het is de Week van de Mediawijsheid. Opvoeden is óók mediaopopvoeding. Hoe ga je daarmee om?

Mediaopvoeding is belangrijk, omdat we willen voorkomen dat kinderen schade ondervinden van media. Die bescherming is nodig zodat ze juist kunnen profiteren en genieten van al het leuke en goede wat media te bieden hebben.Risico's van media

Het kan misgaan op twee manieren:

Kinderen besteden (te) veel tijd aan de media, waardoor andere activiteiten in het gedrang komen.

Daardoor kan hun gezondheid worden bedreigd of kunnen schoolprestaties achterblijven.Kinderen komen in aanraking met dingen waar ze nog niet aan toe zijn. Daardoor kunnen ze ongewenst gedrag gaan vertonen, verkeerde denkbeelden krijgen of emotioneel overbelast raken.

De basis

Op alle leeftijden is de basis van mediaopvoeding dat je met kinderen praat over hun media-ervaringen. Ook als je regels en grenzen geeft. Een goede mediaopvoeding is dus eigenlijk een gesprek dat nooit stopt en dat anders wordt naarmate de kinderen ouder worden.

Baby's en peuters

Bij heel jonge kinderen betekent mediaopvoeding dat jij als ouder altijd kiest wat ze mogen zien op tv, en wat ze mogen doen op internet, tablet of computer. Eigenlijk geniet je ook altijd samen van media, net zoals je meestal samen boekjes leest.

Basisschoolkinderen

Bij basisschoolkinderen gaat mediaopvoeding er vooral om dat je duidelijke regels en grenzen geeft, dat je regelmatig controleert wat ze doen, maar ook dat je ze vragen stelt om hen te laten vertellen wat ze meemaken.

Pubers

Bij pubers heb je al veel losgelaten, maar je wilt nog steeds dat ze beschermd worden tegen te veel geweld en seks bijvoorbeeld. Het komt erop neer dat je deelt wat jouw normen en waarden zijn, én dat je ze de ruimte geeft om hun eigen keuzes te maken. Daarom komt het er in deze fase op neer dat je kinderen stimuleert om kritisch te kijken naar de manier waarop media gemaakt worden, en naar alle informatie die ze op internet kunnen vinden.

 

https://www.opvoeden.nl/basisschoolkind/media/mediaopvoeding/

Navigatie