CJG Noordenveld / CJG / Wat doen wij / Cursussen en trainingen / Ouders / Preventieve Gezins Interventie

Preventieve Gezins Interventie

Wanneer een vader of moeder psychische problemen heeft, dan kan dat voor het hele gezin gevolgen hebben.

De kinderen vinden het vaak lastig om te begrijpen wat er met vader of moeder aande hand is. Voor ouders is het moeilijk om de problemen bespreekbaar te maken. Vaak weet het gezin niet goed hoe ze het beste met de problemen van de ouder om kunnen gaan. Daarnaast kunnen kinderen zich schuldig voelen of zich schamen omdat hun vader of moeder psychische problemen heeft. Of de kinderen zijn juist heel boos of verdrietig.

Inhoud

De gezinsinterventie richt zich op de manier waarop de gezinsleden omgaan met en praten over de (gevolgen van) de psychische problemen van één van de ouders. Tijdens de gesprekken wordt besproken hoe de psychische problemen van de ouder doorwerken in het gezin. Er wordt informatie gegeven over psychische ziektes en welke gedragingen daarbij horen. Tevens wordt besproken hoe kinderen kunnen reageren op de ziekte van een van de ouders. Ouders krijgen informatie over wat beschermend werkt voor kinderen en hoe ze dat kunnen beïnvloeden. Ook wordt er gekeken hoe het met de kinderen gaat en indien de kinderen bepaalde problemen hebben, worden de ouders geadviseerd over hoe ze het beste hun kinderen kunnen helpen. Het uiteindelijke doel van deze ondersteuning is het gezin, ondanks de psychische problemen van vader of moeder, met succes en naar eigen tevredenheid een zo zelfstandig mogelijk leven blijft leiden, en leert de problemen die verband houden met de psychische ziekte als gezin op te lossen.

Doelgroep

Ouders met kinderen

Duur

De gezinsinterventie bestaat uit 6 tot 8 gesprekken. Gesprekken met alleen de ouders, met alleen de kinderen en met het hele gezin. De startdatum is in overleg met het gezin en de preventiemedewerker.

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan de preventieve gezinsinterventie.

Informatie

Meld je aan via het contactformulier of mail naar info@cjgnoordenveld.nl en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!

Navigatie